Vietnam 2.0

Na ruim 20 uur in een slaapbus door de regen te hebben gereden met de bikes onderin het bagageruim was de conclusie dat het een goed besluit was geweest dit niet op onze bikes te doen. Uitgestapt in Mui Ne kwamen we erachter dat het inderdaad een soort van Russische enclave is waar de Vietnamse Wodka en Lobster rijkelijk door de Russische toeristen wordt genuttigd. Interessant maar zeker geen belemmering voor onze plannen in Mui Ne, het was namelijk tijd om te gaan golf surfen! Lang geleden dat we dit hadden gedaan dus een hele uitdaging, maar na een paar uur met een longboard op beginners golfjes hadden we de smaak weer aardig te pakken en hadden we de eerste ‘sta-kiekjes’ op de camera gezet!

Verder niet heel interessant, Mui Ne, dus na 3 dagen in het water tijd om verder te gaan op de bastards. En niet zoals in de weken ervoor in het noorden, want Sinterklaas was langs geweest en die was de bastards niet vergeten! Landa had wel een bloemetje verdien en niet zo maar een. Een 10kg wegende lotusbloem uitgehouwen uit een mooi stuk steen. Een vrolijke decoratie die fijn mee achterop kon, al was de wegligging van Landa wel enigszins anders… En Stiglitz was ook mooi uitgedost, en wel met een bezemsteel met daaraan de Vietnamese vlag. Erg veel bekijks wat resulteerde in de nodige duimpjes onderweg. LIKE!

Na een korte dag kwamen we aan bij het national park Cat Tien waar we midden in de natuur een eigen bamboe hutje hadden gereserveerd. Ons eigen, dat wil zeggen dat we het moesten delen me het nodige aan kikkers, hagedisjes, muggen en ander (on)gedierte. Ondanks dat heerlijk gegeten en geslapen, en de volgende dag voordat we het verkeer van Ho Chi Minh zouden trotseren nog even wandelen in de jungle. Of we lange sokken mee wilden van het hotel tegen het ongedierte? Nee, dat was toch niet nodig…? Nou, en dat hebben we geweten. 2 uur en 50 bloedzuigers later kwamen we leeggezogen de jungle weer uit, maar het was het meer dan waard geweest. Wat een super mooie, oude bomen! Tientallen meters wortels die zich tot wel een meter boven de grond uitstrekten. Erg indrukwekkend! Na deze wandeling redden we het om op onze bastards voor het donker aan te komen in Ho Chi Minh, beter bekend als Saigon. Tijd om onszelf te ‘belonen’ voor het harde werk de afgelopen 6 maanden en dus 1 van de betere restaurants van Saigon gemaild voor een tafeltje. De Frans/Vietnamese fusion kaart zag er goed uit en dus besloten we ons te laten verrassen met 7 gangen heerlijkheid. Vergezeld van goeie wijn, iets wat we sinds ons vertrek uit NL niet meer gedronken hadden, bleven de gerechten maar doorkomen. Heerlijk om weer eens lekker in de watten gelegd te worden na een half jaar back to basics te zijn geweest!

Na een dag ‘herstel’ in Saigon gingen we weer op pad, de zware Lotus was ingewisseld voor Super Minion, en nadat we de Mekong in Laos en Thailand al van dichtbij hadden gezien gingen we nu de Mekong delta in, het gebied waar deze rivier in meerdere vertakkingen in de Zuid Chinese zee uitkomt. In het noorden van Vietnam bij Nimh Binh hadden we een heerlijk verblijf gehad bij Nguyen Shack, een basic bamboo lodge hotel met een klaslokaal waar de lokale kinderen Engelse les krijgen. In het zuiden in de Mekong delta zat een ‘zuster Shack’ waar we op onze bastards aan kwamen rijden om te vragen of ze een lodge voor ons vrij hadden. De lodges waren al overboekt waardoor de medewerkers hun eigen kamer moesten afstaan aan gasten die via het internet een kamer hadden geboekt. Ondanks dat het enige bed dat nu nog voor hen over was in de voorraad kamer stond, wilden ze ons niet wegsturen en besloten ze ons kosteloos dat bed te geven en zelf op een matras in het restaurant te gaan liggen. Een vorm van gastvrijheid die ons in het westen niet gewoon is, en een beetje bezwaard namen we het aanbod aan. Na het altijd lekkere eten op tijd het bed in, want de volgende ochtend voor dag en douw op om met de boot vanaf de lodge naar de drijvende markt te gaan. Een verzameling van zo’n 100 redelijk grote schepen die dienst doen als marktkraam waar de lokale middenstand haar groente en fruit voor de dag in komt slaan.

Een paar rondjes over de markt gevaren en daarna aan wal om ook de ‘normale’ markt te bezoeken. Alhoewel, echt normaal was het ook niet om op een nuchtere maag de onthoofde, gevelde kikkers te zien liggen die vanwege hun bijzondere zenuwstelsel nog heftige stuiptrekkingen liggen te maken. Een soort van kip die zonder kop nog vrolijk rondloopt, maar dan anders.

Na 2 heerlijk rustige nachten in de delta was het tijd om verder westwaards te trekken, de grensovergang met Cambodja te trotseren en Vietnam voor nu achter ons te laten. Een erg indrukwekkende maand met veel extreem mooie natuur, cultuur, historie en culinaire hoogtepunten. Tijd voor weer een volgend avontuur en om ons te verdiepen in een andere indrukwekkende historie…

Advertentie

One response to “Vietnam 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: