Tibetaanse weetjes

  • Tibet wordt ook wel het ‘dak van de wereld’ genoemd omdat het de hoogste hoogvlakte ter wereld is met het hymalaya gebergte en de Mount Everest als hoogste punt. Het is hier dan ook met gemak mogelijk om in een week een slordige 3.000km te rijden over perfect (door de Chinezen) aangelegde wegen zonder beneden de 4.000m hoogte te komen. Best even wennen zeg maar, als je net aankomt en je tentje noodgedwongen op 4.800m op moet zetten omdat het donker wordt en je simpelweg niet meer naar beneden kunt.
  • De oorspronkelijke Tibetaanse bevolking leeft aan de hand van het Bhuddisme. Dit geloof is, anders dan andere religies, erop gebaseerd dat het hoogst haalbare in het leven het totale begrip van jezelf en je omgeving is. Hiervoor gebruikt men studie van Bhuddistische literatuur en meditatie. Er wordt afstand genomen van egoïstische en materialistische zaken in het leven. Het Tibetaanse Bhuddisme gaat ervan uit dat iedereen een Bhudda kan worden, mits voldoende studie, meditatie en toewijding.
  • Na de laatste opstand in 2008, waarbij ten minste 79 Tibetanen om het leven kwamen, heeft de Chinese regering de Tibetanen hun paspoort afgenomen zodat ze niet meer kunnen reizen buiten China. Om zich binnen China te bewegen hebben de Tibetanen ook moeilijk te verkrijgen permits nodig, dus het wordt ze vrijwel onmogelijk gemaakt buiten hun gemeenschap te reizen.
  • Dagelijks reizen er 10-tallen goederentreinen met elk tig wagons met mineralen en andere waardevolle delfstoffen van Lhassa (hoofdstad van Tibet) richting Bejing. Om te voorkomen dat de Tibetanen uit protest de spoorbaan opblazen staan er over de gehele route in Tibet om elke kilometer bemande wachtposten. Dat zijn meer dan 1.000 posten die dag en nacht bemand worden door de Chinezen.
  • Sinds Tibet vanaf 1956 officieel een provincie van China is, is de Tibetaanse vlag verboden. Wie deze vlag toch openlijk draagt gaat levenslang achter de tralies, of zelfs zijn er Tibetanen van dichtbij door het hoofd geschoten voor het dragen van deze vlag.
Mochten deze weetjes ietwat eenzijdig overkomen dan klopt dat. We hadden tijdens onze trip door Tibet namelijk een Tibetaanse gids die ons over deze situatie, waarin hij zich dagelijks bevindt, heeft verteld. Echter, uiteraard zijn ze even gecheckt op waarheidsgetrouwheid op het worldwide web…
Advertentie

One response to “Tibetaanse weetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: