Chinese weetjes

Zo briljant als de wegen zijn, zo slecht zijn de chauffeurs…
 • China heeft by far het meest indrukwekkende wegennet van de wereld. Zo loopt de friendship highway van Nepal naar Bejing, en als je er in Tibet opdraait wordt je geconfronteerd met kilometer paaltje (dus niet hectometer) 5.242. Dat is dus 1 snelweg die ruim 1/8 van de omtrek van de aarde beslaat! Verder kan je in Tibet ruim een week lang continue over perfect geprepareerde door de Chinezen aangelegde wegen rijden en een afstand van ruim 2.000km afleggen, maar dat op een hoogte die niet beneden de 4.000m komt en als hoogste punt ruim 5.600m heeft. Een hele prestatie om dit aan te leggen als je merkt dat je na 10 meter lopen al goed buiten adem begint te raken op die hoogte…
 • En dan iets over de auto snelweg, de express way, omdat we daar het grootste deel van onze tijd in China op hebben doorgebracht en we de ene verbazing na de andere hadden. Het zijn wegen die gedurende honderden kilometers uitsluitend bestaan uit bruggen langs de bergen die over de valleien lopen en tunnels die door de bergen heen gaan. Een kunstwerk van niveau als je ziet over wat voor verwilderd landschap deze bruggen zijn aangelegd. Soms zou de brug te stijl omhoog moeten lopen en hebben ze even een loep om 1 van de bergtoppen heen gemaakt zodat ook vrachtverkeer zonder moeite de stijging kan trotseren. Hierdoor lijkt het soms of je je in het landschap van Avatar begeeft, echt bizar!

Maar dan het rijgedrag… We hebben veel gekke dingen onderweg meegemaakt, zoals bijvoorbeeld in Iran dat ze watermeloenen aan je probeerden te geven tijdens het rijden, maar de Chinezen verbaasden ons iedere keer toch weer. We stellen een ding voorop: ze kunnen gewoon niet rijden!

 • Laten we beginnen met de linksrijders, ja die zijn er en veel ook. Het is net als Nederland een land waar in de verkeersregels staat dat er rechts gereden wordt, maar als de Chinezen eenmaal de mogelijkheid hebben tussen 2 rijbanen te kiezen dan lijkt op de een of andere manier de linker altijd de voorkeur te hebben. Het is al een wonder dat ze de snelweg bereiken vanuit thuis zonder een ongeluk te maken en eenmaal opgelucht aangekomen op de snelweg die naar hun bestemming gaat besluiten ze meteen op de linkerbaan te gaan rijden, recht vooruit te kijken en niet meer in te halen of op of om te kijken en misschien halen ze net een snelheid van 80. Dit leidt tot bijzondere en uiteraard ook de meeste gevaarlijke verkeerssituaties. Aangezien de vrachtwagens op de rechter baan rijden en met 100 voorbij racen. En het meest wonderlijke is als je naast ze gaat rijden en toetert of seint, wat we in t begin nog wel eens probeerden, maar al snel opgaven, dan kijken ze niet eens! Het blijft een blik recht naar voren en de rest om zich heen… They don’t care!
 • Dan vervolgens de verlichting, daar hebben de Chinezen duidelijk een andere betekenis voor. De verlichting is leuk, maar overdag gebruiken ze die niet. Oké in de meeste landen gebeurt dit dus dit is niet abnormaal. Maar ze hebben ook tunnels van zo’n 10 km en de verlichting? Nee hoor die gaat niet aan. Misschien met dichte mist of regen dan? Ha! Daar zien we wat lichten, maar wat voeren ze dan… hun alarmlichten! De gewone verlichting nog steeds uit. En ’s avonds dan? Dan voeren ze ECHTE lichten het liefst zo vel en groot mogelijk dus wordt in hun opinie uiteraard het grote licht gevoerd en ze rijden graag voorbij zonder deze te dimmen.
 • Nog even terug naar de tunnels. Op de express way mag er 120 gereden worden, maar voor de tunnels gaat iedereen in hun ankers. Het liefst zo laat mogelijk en zo hard mogelijk. Dit omdat de snelheidslimiet in de tunnels op 80 is gesteld en voor de tunnels staan er altijd camera’s. De een remt net ff iets eerder en harder dan de ander en met de zon en het licht verschil met de tunnel is het soms lastig te zien waar de voorganger rijdt aangezien deze z’n lichten niet voert. Wat als gevolg geeft vele kettingbotsingen aan het begin van de tunnels.
 • Nog een leuke, het inhalen. Dit gebeurt links ivm vrachtwagens en bussen, maar uiteraard ook rechts ivm de linksrijders. En sommige Chinezen denken dat ze overal kunnen inhalen, de vluchtstrook of er tussen door wordt vaak ook als een optie gezien. Wederom gevaarlijke situaties en soms ook een botsing tot gevolg. Verder gaan ze ook rustig stilstaan en het liefst half op de vluchtstrook en half op de rechterbaan dit om hun behoefte te doen, een foto te maken of om een sms te versturen. Een andere optie is dat ze 40 gaan rijden om even rustig een belletje te plegen. Nee hoor helemaal niet gevaarlijk, kan toch gewoon?
 • Verder heeft de overheid ook een baan bedacht voor de suïcidale chinees. En dat is… het vegen van de snelweg met een bezem! Ja echt! Regelmatig rijd je ze voorbij en als ze mazzel hebben (of minder in dit geval), hebben ze een oranje pak gekregen, zodat je ze beter ziet. Degene die iets minder mazzel hebben, hebben alleen een vestje aan.
 • Owja even vergeten te vertellen… Motorrijders mogen niet op de express way. Voordat je de weg opgaat staan er tolpoortjes, de meesten zijn tijdens de nationale vakantie dagen open. Er staan vaak een aantal Chinezen voor om te controleren wie gebruik maken van de weg. Heel soms staan er wat politiemannetjes voor en als je pech hebt hebben ze ook een auto. Het werd voor ons een nieuw spelletjes. De Chineesjes ontwijken en gassen maar! Samen aankomen rijden en ieder een kant kiezen dan wisten ze vaak niet welke kant ze op moesten rennen en stonden ze verbaasd te kijken als het ons gelukt was. Wat je beter niet kan doen is doorrijden als ze een auto hebben, want ze komen met sirenes achter je aan. Gelukkig hadden we een goed gemutste agent die keer, hoefden we alleen de papieren te laten zien en konden we gaan. Als het geen vakantietijd is dan zijn de poortjes vaak dicht. Wat je dan het beste kan doen is verstoppertje spelen achter de auto’s. Vaak zitten de medewerkers in hun hokje en nemen het geld aan van de automobilisten. Als je je goed verstopt dan kan je zo achter de auto’s aan onder het poortje doorrijden. Als je pech hebt staat er ook nog een medewerker te controleren oftewel het moeilijkste level van het spelletje. Ben je gepakt, helaas game over, je mag niet over de express way rijden.
 • Nog wat andere weetjes. Er wonen, naast de Han Chinezen die veruit in de meerderheid zijn, nog zo’n 56 verschillende minderheden in China. Iedere minderheid heeft weer verschillende eetgewoontes. Zoals bijvoorbeeld de Chineeskoreanen hond eten en de kantonezen slangen. Wat voor bijna alle Chinezen een lekkernij is, zijn de poten van een kip (dus niet de bekende Hollandse kippenpoot), gefrituurd of gekookt, en eendennek. Ze zijn er zo dol op dat ze hier graag meer voor betalen dan een lekker stukje filet. Op straat zie je ze knagend op een stuk kippenteen voorbij lopen met glunderde oogjes, liever zij dan wij.
 • Verder heb je een kleine bevolkingsgroep waar de vrouw de baas is en er wordt niet getrouwd. Het huis is van de vrouw en de mannen slapen iedere nacht weer ergens anders. De meeste kinderen weten daardoor ook niet wie de vader is. Echter doen de mannen wel het huishouden en de vrouwen werken op het land of vissen. Deze minderheid leeft in het noorden van Yunnan, een provincie in het zuidwesten van China. Bij een andere minderheid is het de vrouw toegestaan meerdere mannen te hebben. De eerste man die zij trouwt moet goed zijn best doen voor haar en haar familie. De man moet 3 jaar zorgen voor de kudde (schapen, koeien) van de familie en na die drie jaar mag hij met haar trouwen, maar eerst moet de man vechten met de grote hond van de familie (jaja aparte gewoonte). Vervolgens mogen ook de broers en neven van deze man met de vrouw trouwen (het moet niet gekker worden).
 • De helft van de Chinese mannen rookt, en samen paffen ze 1/3 deel van de totale wereldwijde sigarettenproductie weg. Daaraan overlijden op dit moment 20% van de mannen, dat betekent dat er 1 miljoen Chinese mannen per jaar overlijden aan roken. De verwachting is dat er in 2050 zo’n 3 miljoen mannen zullen overlijden aan roken per jaar. Wat we zien is dat er inderdaad veel gerookt wordt hier en dan bedoelen we ook echt veel!
 • Nog iets… Chinezen die praten niet, nee ze schreeuwen. Ze schijnen het fijn te vinden om schreeuwend met elkaar te praten. Ook laten ze boeren, scheten en presteren het om dierlijke geluiden te maken waar je naast zit en met name tijdens het eten doen ze dit. Verder is het de gewoonste zaak in China om alles tijdens het eten op de grond te gooien, zoals kippenbotjes en overig afval. En ze vinden het nodig om om de 30 seconden de grond te bevuilen met hun eigen speeksel.
Uiteraard gaat het hier niet over alle Chinezen. We zijn ook hele fatsoenlijke Chinezen tegen gekomen, maar over het hierboven beschreven verbaasden we ons en dat wilden we graag met jullie delen.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: