Vietnamese weetjes

  • De Vietnamese keuken is briljant en ieder deel van Vietnam kent zijn eigen gerechten. Zo is het eten in het midden van Vietnam rondom de steden Hue en Hoi an wat pittiger. In het zuiden is het eten weer iets meer gezoet en in het noorden zijn de gerechten milder en met meer gember en lemongrass.
  • Noord Vietnam kent 4 seizoenen net als wij in Europa. Het midden van Vietnam kent 3 seizoenen (winter, droge en regen) en het zuiden 2 (regen en droge).
  • Vietnam is een communistische staat, maar schijnt zich langzaam naar een kapitalisme te transformeren. Door het communisme is er minder religie en er zijn dan ook een stuk minder tempels dan in bijv. Thailand. 5% is Katholiek en 8% Boeddhistisch de overige bevolking heeft geen religie of heeft zijn eigen geloof.
  • Door het communisme heeft Vietnam een lange periode van oorlog gekend en was er een scheidingslijn tussen noord (communisten) en zuid (non communisten) de zone rondom deze scheidingslijn is de DMZ (gedemilitariseerde zone).
  • In het noorden van Vietnam werken de mensen hard, vaak zo’n 7 dagen per week om alles te kunnen bekostigen. In het zuiden van Vietnam wordt ook hard gewerkt, maar als men daar genoeg verdiend heeft dan nemen ze 2 dagen weekend.
  • De werkdag van een noord vietnamees begint vroeg vaak rond een uur of 7, de vrouw vaak al half 6 om de kinderen te helpen en het eten en ontbijt klaar te maken. De koffie wordt thuis of snel in een cafeetje gedronken voordat de dag begint. In het zuiden van Vietnam gaan de meesten ook op tijd aan het werk, maar begint de dag in een hangmat in een cafeetje met een kop koffie en een krantje. Je ziet in het zuiden dan ook in de cafeetjes overal hangmatjes hangen en in het noorden niet.
  • In de meeste dorpjes hangen luidsprekers waar je als je vroeg op staat en aan het eind van de middag iemand doorheen hoort praten. Dat is het lokale nieuws… sommigen hebben geen tijd om een krant te lezen, zoals de meeste boeren die op het land werken en sommigen hebben geen financiën om een krant te kopen, maar worden zo toch op de hoogte gehouden.
  • Scholen en de gezondheidszorg moeten de mensen zelf betalen. Bij de armere gezinnen moeten de ouders vaak 10 maanden sparen om 1 kind naar school te kunnen laten gaan, voor de anderen is er dan helaas geen geld en die moeten thuis of op het land meehelpen.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: